U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Een kleine verandering – een groot effect

Er zijn maar weinig consumenten die een winkel verlaten met een kledingstuk dat perfect past. Behoor jij tot die vijf procent dan kun je dit bericht overslaan,  in deze uitleg laat ik zien hoe jij je kleding wel passend kunt maken.

Een kledingstuk kan nog zo mooi zijn, als het niet past zie jij er niet goed in uit.

Het maakt het verschil tussen ‘aangekleed’ en ‘goed gekleed’ zijn.

Dan kun je zelfs in een perfect zittende jeans en een eenvoudig shirtje er stijlvol uitzien.

 1. Kleding moet zich aanpassen aan jouw lichaam en niet andersom.

 2. Ben je kleiner dan de gemiddelde lengte die de confectie hanteert (170 cm) of heb je bijvoorbeeld brede heupen, lange armen of grote borsten, dan ligt het niet aan jou dat kleding niet goed past. Consumenten moeten het namelijk doen met een enkel maatsysteem (38, 40, 42 enz.) waar elke consument ongeacht haar lichaam type in moet passen. Mannen daarentegen kennen buikmaten en lengtematen. Neem de moeite om je kleding zo te laten vermaken dat het ‘op je lijf geschreven is’. Je zult versteld staan van wat een paar kleine veranderingen voor je uiterlijk kunnen doen.

 3. Ben je nog nooit naar een kleermaker of coupeuse geweest, omdat je het moeilijk vindt om uit te leggen wat je veranderd wilt hebben aan je kledingstuk? Of denk je dat het heel duur zal zijn? Zoek in je buurt naar een coupeuse of (Turkse) kleermaker en vraag in je omgeving naar ervaringen. Over de kosten hoef je je geen zorgen te maken, een broek korter maken bijvoorbeeld kost rond de € 10,00.

 4. Koop kleding die je terug kunt brengen als je onzeker bent over wat mogelijk is op het gebied van vermaken. Je kunt het kledingstuk meenemen naar een kleermaker/coupeuse om met hem of haar de veranderingen die jij wenst te bespreken. Zij/hij kan je ook meteen vertellen wat het gaat kosten. Als het niet lukt wat jij in gedachten hebt of je vindt het vermaken te duur, dan kun je het kledingstuk weer terugbrengen naar de winkel.

 5. Een goede coupeuse (kleermaker) kan jou vertellen wat er aan het kledingstuk vermaakt moet worden. Zij zal je ook altijd vragen wat jij wilt, zoals bijvoorbeeld een duidelijker taillering in je jasje. Zij zal beginnen met afspelden, zodat jij ziet wat het resultaat zal zijn. In dit stadium kun jij nog je wensen met haar bespreken. Vertrouw op haar vakmanschap als zij je uitlegt waarom bepaalde dingen niet kunnen.

 6. Het is belangrijk dat jij zelf ook enige kennis hebt. Dat begint met een gedegen kennis van je eigen lichaam, zoals welke kledingmodellen jou er op je best uit laten zien, wat de perfecte lengte voor je jasjes en je rokken is, enz.

 7. Daarnaast is het belangrijk dat je ook een beetje weet wat er mogelijk is op het gebied van het vermaken van kleding. 

        De meest voorkomende én gemakkelijkste veranderingen:

 • broeken, rokken en tops kunnen korter gemaakt worden en soms zelfs langer (uitgelegd) worden.

 • mouwen kunnen korter gemaakt worden en soms zelfs langer (uitgelegd) worden.

 • mouwen kunnen ingenomen worden

 • broeken kunnen smaller gemaakt worden

 • de tailleband kan ingenomen worden

 • rokken kunnen nauwer/smaller gemaakt worden

        Wat ook vermaakt kan worden maar meer moeite kost en dus duurder is:

 • kledingstukken met een voering

 • kledingstukken met ingewikkelde details

 •  

        Een paar dingen die je kunt laten doen om er meteen beter uit te zien:

 1. Als de zakken van je broek/rok op heuphoogte ‘wijken’ kun je ze dicht laten naaien of zelfs verwijderen voor een slanker ogend effect.

 2. Als je korte benen hebt kan een 3 cm korter jasje of blouse al het verschil maken.

 3. Een te lage schoudernaad kan opgenomen worden tot de natuurlijke hoek van je schouder om het kledingstuk beter te laten zitten en je een pittiger silhouet te geven.

 4. Extra (verticale) coupenaden in bijvoorbeeld een blouse kunnen je meer ‘vorm’ geven, met name voor vrouwen met grote borsten aan te raden.

 5. Als je platte billen hebt kan de achternaad van je broek ingenomen worden, zodat je geen luchtbel onder je billen hebt.

 6. Mouwen kunnen ingenomen worden als ze te wijd zijn, met name voor kleine vrouwen een must.

 7. Kleding kun je kleiner laten maken en soms groter afhankelijk van de afwerking.

 8. Zorg er dan ook altijd voor dat het kledingstuk op je breedste punt – zoals heupen, schouders en borsten goed past.

Bron: http://www.lidathiry.nl